Uwagi do mobileMPK BETA 2.00

Uwagi odnośnie usprawnienia działanie aplikacji (wersja na Androida).

Uwagi do mobileMPK BETA 2.00

Postprzez admin w Śro Kwi 16, 2014 10:30 am

W tym wątku prosimy zgłaszać uwagi do mobileMPK wersji BETA 2.00
admin
Site Admin
 
Posty: 1151
Dołączenie: Czw Cze 07, 2007 11:02 am

Re: Uwagi do mobileMPK BETA 2.00

Postprzez zielak w Śro Kwi 16, 2014 4:26 pm

Testowane na rozkładzie GOP.
  • rozkład linii nie wyróżnia tras wariantowych
  • jeśli w zakładce ekranu głównego jest wyszukiwanie połączeń, to każda wizyta w menu głównym niepotrzebnie uruchamia GPS
  • w wyszukiwaniu połączeń tekst opcji mógłby być nieco większy, aby poprawić czytelność i aby łatwiej było zmieniać ustawienia
  • warto chyba uaktualnić nazwy niektórych przystanków kolejowych, gdyż są ucięte/skrócone na różne sposoby a to nie wygląda estetycznie, natomiast dla osób niezorientowanych nazwy mogą być niejasne lub wręcz mylące, np. Dąbrowa Górnicza Sik, Dąbrowa Górnicza Ząb, Dąbrowa Górnicza Goł, Dąbrowa Górnicza St., Czechowice Dz. Prz., Mysłowice Brzęczk., Bielsko Biała Komor., Bielsko Biała Leszcz, Bielsko Biała Mikus., Pietrzykowice Żywie. i inne.

Coś się stało z aktualizacjami linii KS i PR? Jeszcze kilkanaście dni temu rozkłady tych linii były prawie codziennie uaktualniane, natomiast od ponad tygodnia nie ma żadnych aktualizacji.
zielak
 
Posty: 53
Dołączenie: Pon Mar 23, 2009 12:21 pm
Miejscowość: GOP

Re: Uwagi do mobileMPK BETA 2.00

Postprzez nemo333 w Sob Kwi 19, 2014 2:09 am

Moje uwagi:
Po komunikacie o niezgodności starej bazy rozkładów powinno pojawić się okno z pobieraniem wszystkich niekompatybilnych rozkładów, jak narazie aktualizacja proponowana jest dla jednej bazy, trzeba albo ściągnąć przez ustawienia albo każdy rozkład osobno sprawdzać czy baza pasuje

Rozkłady ściągają się okropnie wolno, często zrywa połączenie (? zatrzymuje się w pewnym momencie, po dłuższej chwili przeskakuje o niewielki fragment i znów), pobieranie jakichkolwiek rozkładów i aktualizacji trwa o wiele dłużej niż w przypadku poprzedniej wersji. Wydaje mi się też że włączenie trwa trochę wolniej, na Xperii Neo jest to średnio odczuwalne ale nie chcę wiedzieć co będzie na bardzo słabych telefonach pokroju Wildfire, X8, Desire C czy Galaxy Y

Opcję Nie sprawdzaj aktywności połączenia można wyrzucić, i tak już Aero2 wymieniło wszystkie karty które miały taki błąd że nie pokazywały zasięgu więc ta opcja jest zbędna. A i nawet jak ktoś sobie ją włączy i zapomni włączyć internet to może marudzić "okno aktualizacji ładuje mi się w nieskończoność, zawiesiło się, beznadziejna aplikacja!" :D

Przydałaby się opcja wybrania zakładki która będzie jako pierwsza pokazywana po włączeniu aplikacji a także opcja własnej kolejności zakładek ;D

W zakładce rozkład linii nie pokazuje mi się pasek do szybkiego przewijania długiej listy

Odkryłem też jeden błąd : wchodzę w rozkład linii, wybieram kierunek, jakikolwiek przystanek. Sprawdzam rozkład, teraz klikam na kierunek na górze, zmieniam na drugi kierunek. W tym momencie pokazuje mi rozkład dla przystanku początkowego dla tego kierunku. W poprzednich wersjach pokazywało normalnie rozkład dla wybranego wcześniej przystanku
nemo333
 
Posty: 26
Dołączenie: Nie Wrz 16, 2012 4:16 pm

Re: Uwagi do mobileMPK BETA 2.00

Postprzez admin w Czw Kwi 24, 2014 3:32 pm

zielak napisał(a):Testowane na rozkładzie GOP.
  • rozkład linii nie wyróżnia tras wariantowych


poprawione

zielak napisał(a):Testowane na rozkładzie GOP.
Coś się stało z aktualizacjami linii KS i PR? Jeszcze kilkanaście dni temu rozkłady tych linii były prawie codziennie uaktualniane, natomiast od ponad tygodnia nie ma żadnych aktualizacji.


poprawione
admin
Site Admin
 
Posty: 1151
Dołączenie: Czw Cze 07, 2007 11:02 am

Re: Uwagi do mobileMPK BETA 2.00

Postprzez admin w Czw Kwi 24, 2014 3:38 pm

nemo333 napisał(a):Po komunikacie o niezgodności starej bazy rozkładów powinno pojawić się okno z pobieraniem wszystkich niekompatybilnych rozkładów, jak narazie aktualizacja proponowana jest dla jednej bazy, trzeba albo ściągnąć przez ustawienia albo każdy rozkład osobno sprawdzać czy baza pasuje


Na liście można zaznaczyć do ściągnięcia kilka rozkładów

nemo333 napisał(a):Rozkłady ściągają się okropnie wolno, często zrywa połączenie (? zatrzymuje się w pewnym momencie, po dłuższej chwili przeskakuje o niewielki fragment i znów), pobieranie jakichkolwiek rozkładów i aktualizacji trwa o wiele dłużej niż w przypadku poprzedniej wersji. Wydaje mi się też że włączenie trwa trochę wolniej, na Xperii Neo jest to średnio odczuwalne ale nie chcę wiedzieć co będzie na bardzo słabych telefonach pokroju Wildfire, X8, Desire C czy Galaxy Y


Przy pierwszej aktualizacji rozkładu faktycznie może to trwać trochę dłużej, ale przy kolejnych powinno być już normalnie.

nemo333 napisał(a):Przydałaby się opcja wybrania zakładki która będzie jako pierwsza pokazywana po włączeniu aplikacji a także opcja własnej kolejności zakładek ;D


Otwierana jest ostatnio używana zakładka.

Błąd został już poprawiony.
admin
Site Admin
 
Posty: 1151
Dołączenie: Czw Cze 07, 2007 11:02 am

Re: Uwagi do mobileMPK BETA 2.00

Postprzez bakteria082 w Nie Kwi 27, 2014 9:10 am

witam
odnośnie uwag do najnowszej wersji KZK GOP autobus 805 dziś nie kursuje i brak rozkładu na dzień dzisiejszy w aplikacji, a widzet wyświetla odjazdy dla tej lini -Katowice Moniuszki
bakteria082
 
Posty: 1
Dołączenie: Wto Lut 01, 2011 10:51 pm

Re: Uwagi do mobileMPK BETA 2.00

Postprzez admin w Pon Kwi 28, 2014 1:25 pm

bakteria082 napisał(a):witam
odnośnie uwag do najnowszej wersji KZK GOP autobus 805 dziś nie kursuje i brak rozkładu na dzień dzisiejszy w aplikacji, a widzet wyświetla odjazdy dla tej lini -Katowice Moniuszki


Udostępniliśmy dziś nową wersję Beata z poprawką na ten błąd.
admin
Site Admin
 
Posty: 1151
Dołączenie: Czw Cze 07, 2007 11:02 am

Re: Uwagi do mobileMPK BETA 2.00

Postprzez zielak w Pon Kwi 28, 2014 5:08 pm

admin napisał(a):
zielak napisał(a):Testowane na rozkładzie GOP.
  • rozkład linii nie wyróżnia tras wariantowych

poprawione

Jeszcze mała uwaga w tym temacie. Jeśli dobrze pamiętam, to w stabilnej wersji te trasy były również oznaczone innym kolorem (żółtym?) na tej pionowej linii z kropkami.
No i wydaje mi się, że sama linia była ładniejsza — miała coś w rodzaju konturu albo cienia. Ale to już kwestia poprawek kosmetycznych.


Podczas wyświetlania całego kursu linii (przystanki wraz z godziną) wyświetla się (null) za każdym przystankiem.

Wyszukiwanie połączeń kolejowych szwankuje. Np. przy wybraniu połączenia bez przesiadki Częstochowa OsobowaZwardoń (połączenie bezpośrednie, które funkcjonuje w weekendy) aplikacja nic nie znajduje. Dopiero wybranie co najmniej jednej przesiadki wyświetla to połączenie. Natomiast nawet wybranie dwóch przesiadek nie wyświetla wielu innych możliwych połączeń z przesiadkami.
zielak
 
Posty: 53
Dołączenie: Pon Mar 23, 2009 12:21 pm
Miejscowość: GOP

Re: Uwagi do mobileMPK BETA 2.00

Postprzez admin w Śro Kwi 30, 2014 9:34 am

Nowa wersja Beta jest już udostępniona.

zielak napisał(a):Jeszcze mała uwaga w tym temacie. Jeśli dobrze pamiętam, to w stabilnej wersji te trasy były również oznaczone innym kolorem (żółtym?) na tej pionowej linii z kropkami.
No i wydaje mi się, że sama linia była ładniejsza — miała coś w rodzaju konturu albo cienia. Ale to już kwestia poprawek kosmetycznych.


W najnowszej Becie poprawiliśmy ikony.

zielak napisał(a):Podczas wyświetlania całego kursu linii (przystanki wraz z godziną) wyświetla się (null) za każdym przystankiem.


To było poprawione już w poprzedniej wersji. Oproszę o sprawdzenie w aktualnej czy już działa prawidłowo.

zielak napisał(a):Wyszukiwanie połączeń kolejowych szwankuje. Np. przy wybraniu połączenia bez przesiadki Częstochowa OsobowaZwardoń (połączenie bezpośrednie, które funkcjonuje w weekendy) aplikacja nic nie znajduje. Dopiero wybranie co najmniej jednej przesiadki wyświetla to połączenie. Natomiast nawet wybranie dwóch przesiadek nie wyświetla wielu innych możliwych połączeń z przesiadkami.


Rozkład PKP ograniczyliśmy tylko do kursów w obrębie miasta. Międzymiastowych kursów nie obsługujemy.
admin
Site Admin
 
Posty: 1151
Dołączenie: Czw Cze 07, 2007 11:02 am

Re: Uwagi do mobileMPK BETA 2.00

Postprzez zielak w Czw Maj 01, 2014 6:30 pm

admin napisał(a):
Rozkład PKP ograniczyliśmy tylko do kursów w obrębie miasta. Międzymiastowych kursów nie obsługujemy.

W stabilnej wersji takie wyszukiwanie działało. Czym jest spowodowana ta regresja?


Chcąc zmienić dzień w rozkładzie linii wyświetla się niepełna lista dni tygodnia. Nie chodzi tu o to czy dana linia kursuje w określony dzień, bo powtórne wybranie tej opcji wyświetla już wszystkie dni.
zielak
 
Posty: 53
Dołączenie: Pon Mar 23, 2009 12:21 pm
Miejscowość: GOP

Re: Uwagi do mobileMPK BETA 2.00

Postprzez nemo333 w Czw Maj 01, 2014 11:15 pm

zielak napisał(a):Chcąc zmienić dzień w rozkładzie linii wyświetla się niepełna lista dni tygodnia. Nie chodzi tu o to czy dana linia kursuje w określony dzień, bo powtórne wybranie tej opcji wyświetla już wszystkie dni.

Mam to samo. Jest ustawiona niedziela (bo dziś u mnie autobusy kursowały jak w niedziele). Wchodzę w linię, wybieram przystanek, dostaję komunikat że linia nie kursuje w wybrany dzień, wybierz inny i mam wybór np Środa, Czwartek, Piątek. Naciskam wróć, klikam znów na ten sam przystanek i już pokazuje się normalnie poniedziałek - piątek
nemo333
 
Posty: 26
Dołączenie: Nie Wrz 16, 2012 4:16 pm

Re: Uwagi do mobileMPK BETA 2.00

Postprzez admin w Pią Maj 02, 2014 11:32 am

zielak napisał(a):W stabilnej wersji takie wyszukiwanie działało. Czym jest spowodowana ta regresja?


Faktycznie to był błąd. Jednak jesteś lepszym testerem ode mnie:)

zielak napisał(a):Chcąc zmienić dzień w rozkładzie linii wyświetla się niepełna lista dni tygodnia. Nie chodzi tu o to czy dana linia kursuje w określony dzień, bo powtórne wybranie tej opcji wyświetla już wszystkie dni.


Oba błędy zostały już poprawione i nowa Beta udostępniona.
admin
Site Admin
 
Posty: 1151
Dołączenie: Czw Cze 07, 2007 11:02 am

Re: Uwagi do mobileMPK BETA 2.00

Postprzez nemo333 w Wto Maj 06, 2014 4:49 pm

Znalazłem to na samym początku ale oczywiście o tym zapomniałem napisać...

Przez wymuszenie na klawiaturze trybu wpisywania tylko cyfr np w GOPie nie można szybko wyszukać linii tramwajowej :/ M.in. na klawiaturze Smart Keyboard nie ma możliwości przełączenia się na tryb liter i wpisania T przy wymuszeniu przez aplikacje wpisywania cyfr. Na standardowej klawiaturze Xperia mam taką opcję no ale tej klawiatury nie używam na co dzień więc to trochę przeszkadza.
Proponowałbym zrobić coś takiego jak było w Javie, opcja Maska numeryczna która wymuszałaby wtedy pokazywanie klawiatury w trybie wpisywania tylko cyfr i Maska alfanumeryczna która pozwalałaby klawiaturze uruchomić się w normalnym trybie QWERTY.
nemo333
 
Posty: 26
Dołączenie: Nie Wrz 16, 2012 4:16 pm

Re: Uwagi do mobileMPK BETA 2.00

Postprzez kondi89 w Wto Maj 06, 2014 5:24 pm

"stworzyliśmy nowy typ elementu ulubionego 'Grupę linii', który może zawierać rozkład kilku wybranych linii na wybranych przystankach"

Jak można ją utworzyć? Nie widzę takiej opcji w aplikacji ani w edytorze połączeń na stronie..
kondi89
 
Posty: 7
Dołączenie: Czw Maj 14, 2009 12:52 pm

Re: Uwagi do mobileMPK BETA 2.00

Postprzez admin w Śro Maj 07, 2014 9:56 am

nemo333 napisał(a):Znalazłem to na samym początku ale oczywiście o tym zapomniałem napisać...

Przez wymuszenie na klawiaturze trybu wpisywania tylko cyfr np w GOPie nie można szybko wyszukać linii tramwajowej :/ M.in. na klawiaturze Smart Keyboard nie ma możliwości przełączenia się na tryb liter i wpisania T przy wymuszeniu przez aplikacje wpisywania cyfr. Na standardowej klawiaturze Xperia mam taką opcję no ale tej klawiatury nie używam na co dzień więc to trochę przeszkadza.
Proponowałbym zrobić coś takiego jak było w Javie, opcja Maska numeryczna która wymuszałaby wtedy pokazywanie klawiatury w trybie wpisywania tylko cyfr i Maska alfanumeryczna która pozwalałaby klawiaturze uruchomić się w normalnym trybie QWERTY.


W kolejnej becie dodamy opcję w ustawieniach wyłączającą domyślna maskę numeryczną.

nemo333 napisał(a):"stworzyliśmy nowy typ elementu ulubionego 'Grupę linii', który może zawierać rozkład kilku wybranych linii na wybranych przystankach"

Jak można ją utworzyć? Nie widzę takiej opcji w aplikacji ani w edytorze połączeń na stronie..


Przy dodawaniu rozkładu przystanku (z poziomu rozkładu linii) można wybrać czy dodać rozkład do nowej grupy czy do istniejącej.
admin
Site Admin
 
Posty: 1151
Dołączenie: Czw Cze 07, 2007 11:02 am

Następna

Powróć do Propozycje modyfikacji aplikacji (wersja na Androida)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 1 gość

cron